Gatim

Briosh në formë ylli me reçel mjedre

Bora i jep ngjyrë Krishtlindjeve. Dekoroni ambjentet e Krishtlindjeve, degët e pemëve dhe krijoni peizazhe unike për t'i shijuar këto ditë. Një fjollë bore, shumë e shkrifët dhe e mbushur me mjedra, këtë vit është hedhur edhe në kuzhinën tonë. Dhe larg nga ngrirja, ka dalë shumë e ngrohtë nga furra për të krijuar një tjetër peizazh Krishtlindjesh në tryezën tonë që mund ta përjetoni dhe veçanërisht ta shijoni.

Dhe në kuzhinën tuaj, a do të bjerë borë edhe këto Krishtlindje me këtë recetë të shijshme?

Përbërësit

Për briosh:

  • 600 gr miell pastiçerie
  • 250 ml qumësht
  • 10 gr maja e thatë buke ose 25 gr maja e freskët
  • 90 gr sheqer
  •  2 vezë

Për briosh:

  • 500 gr mjedra
  • ½ limon
  • 150 gr sheqer
  • 1 vezë
  • 3 të verdha veze
  • 60 gr gjalpë

Për lyerjen e brioshit:

  • 1 vezë
  • pak qumësht

Mënyra e përgatitjes

Për reçelin e mjedrës:

  1. Vendosni mjedrat dhe gjysmën e lëvores së limonit në një tigan, shtoni një lugë çaji sheqer dhe ngrohni, me ngrohje mesatare. E trazojmë derisa të valojë.
  2. Lëreni të ziejë për pesë minuta.
  3. Pas 5 minutash do të kemi nje sasi 400 gr në formë pureje. Përdorni një kullesë për të filtruar të gjitha farat. Nëse kemi shumë sasi nga pureja e vendosim sërish në tenxhere dhe e ngrohim derisa të arrijmë sasinë e duhur.
  4. Më pas, thyejmë vezën në një enë, shtojmë të verdhat dhe pjesën tjetër të sheqerit dhe i përziejmë derisa gjithçka të bashkohet mirë.
  5. Shtoni purenë e mjedrës dhe ngroheni në zjarr të ulët. Përziejini vazhdimisht dhe kujdes me fundin e tavës, sepse kremi mund të ngjitet në sipërfaqe.
  6. Nëse kemi një termometër gatimi, kontrollojmë temperaturën derisa të arrijmë 72ºC. Nëse jo, e heqim nga zjarri kur kremi të fillojë të duket më i trashë.
  7. Shtoni gjalpin, përzieni masën derisa të bashkohet.
  8. Reçelin mund ta ruajmë në kavanoza dhe kur të jetë ftohur e vendosim në frigorifer.

Për brumin:

  1. Nëse përdorim maja të freskët e ngrohim qumështin derisa të ngrohet, shtojmë majanë dhe e tretim.

  2. Shtoni qumështin, sheqerin dhe vezët dhe përzieni që të tretet edhe sheqeri.
  3. Shtoni miellin në përzierje.
  4. Nëse zgjedhim të përdorim majanë e thatë të furrës, përziejmë me miellin dhe e ruajmë për më vonë.
  5. Ngroheni qumështin dhe shtoni sheqerin, kripën dhe vezët.
  6. Menjëherë pas kësaj shtojmë miellin me majanë.
  7. Nëse përdorim makineri për brumosje, e vendosim masën në enë dhe e gatuajmë për dy minuta me rrahësin e sheshtë.
  8. Më pas, ndërroni rrahësin e sheshtë për grepin e brumit dhe gatuajeni me shpejtësinë 1 derisa brumi të jetë gati. Shtoni gjalpin, të prerë në kubikë dhe gatuajeni përsëri për të marrë një brumë elastik dhe të butë (rreth 15 minuta).
  9. Nëse e gatuajmë me duar, i përziejmë përbërësit tërësisht, e vendosim brumin në tavan (e pudrosim me pak miell ose i hedhim pak vaj në të gjithë zonën e punës përpara se të filloni të zgjasni brumin).
  10. Përzijeni derisa të kemi një brumë të butë dhe më pas shtojmë gjalpin e prerë në kubikë, pak nga pak.
  11. Shtrijmë dhe gatuajmë derisa të kemi një brumë të butë dhe elastik.
  12. Nuk kemi nevojë të punojmë për 15 minuta pa pushim. Mund të gatuajmë për 3 minuta, e lëmë brumin të pushojë për 4 minuta (do ta kemi më të lehtë ta punojmë brumin), më pas e gatuajmë edhe për 3 minuta.
  13. Pasi të jetë gati, mbështilleni brumin në një top të madh.
  14. Për ta bërë këtë, vendoseni në tavolinë dhe shtypeni butësisht. Sillni kufijtë në qendër, si një parcelë, shtrihuni. Kthejeni atë me kokë poshtë. Do të kemi një top dhe brumi do të jetë më elastik.
  15. Përfundoni formën duke e punuar brumin me duart tuaja në mënyrë që topi të ngrihet më mirë.
  16. Hidheni në një tas të lyer me gjalp, mbulojeni me mbështjellës plastik dhe vendoseni në një vend të ngrohtë derisa të dyfishojë madhësinë e tij (do të duhen rreth një orë e gjysmë ose dy).
  17. Hiqeni brumin nga tasi dhe shtypni me duar për të eliminuar gazrat.
  18. E ndajmë brumin në tre pjesë, i mbulojmë me një leckë dhe e lëmë të pushojë për 5 minuta, në mënyrë që të punojmë sërish me brumin si duhet.
  19. Pasi të mbarojë koha e shtrijmë brumin derisa të kemi një sipërfaqe të rrumbullakët me diametër 30 cm.
  20. E mbulojmë brumin me kremin e mjedrës.
  21. Përsëriteni me një nga pjesët e brumit.
  22. Merrni pjesën e fundit dhe shtrijeni gjithashtu, por mos e mbuloni me krem, vendosni sipër copat e tjera të brumit dhe mos e mbuloni me krem.
  23. Tani do të presim brioshin për t'i dhënë formë si një yll. Pritini në 16 trekëndësha, shmangni prerjen e plotë të secilës pjesë, lëreni qendrën të lirë.
  24. Për të bërë yllin, rrotulloni çdo pjesë me duart tuaja. Kthejini ato nga njëra-tjetra një ose dy herë. Shtypni skajet së bashku.
  25. Përsëriteni me pjesën tjetër të brioshit.
  26. Kur ylli të jetë gati, mbulojeni me mbështjellës plastik dhe lëreni të ngrihet për një orë.
  27. Rrihni vezën për dekorime, shtoni një lugë qumësht dhe, kur ylli të ketë dyfishuar madhësinë e tij, lyejeni me përzierjen. Ngroheni furrën në 180ºC dhe piqeni brumin për 40 minuta.
  28. I heqim nga furra dhe i kalojmë në një raft ftohjeje.
  29. I spërkasim me sheqer pluhur.

Shënime:

  • Kur presim yllin është shumë e lehtë të presim edhe qendrën. Mundohuni të vendosni një gotë ose një kallëp unazë në mes të brumit.
  • Mund të përdorni si mjedra të freskëta ashtu edhe të ngrira për të bërë gjizë.
  • Mbajeni gjizën e mjedrës që nuk e përdorni për recetë në frigorifer. Do të zgjasë një javë të tërë.
  • Nëse nuk gjeni mjedra, thjesht mendoni për ndonjë manaferrë tjetër për t'u përdorur.

Lini një Përgjigje

Adresa juaj email s’do të bëhet publike. Fushat e domosdoshme janë shënuar me një *